Bir tesiste kullanılan ve güç katsayısını düzeltmek ve belli bir seviyede tutmak için gerekli olan tüm ölçü aletleri, kondansatör ve tüm cihazların bulunduğu kompanzasyon panosu olarak adlandırılmaktadır. Elsis Mühendislik olarak kompanzasyon panolarının imalatı ve montajı işlemlerini gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca tesislerinizde mevcut olan Kompanzasyon panolarının bakım hizmetlerini gerçekleştiriyoruz. Kondansatör ve reaktörlerin verimlerini, kontaktör veya tristör modüllerinin gerektiği gibi çalışıp çalışmadıklarını kontrol ediyoruz. Reaktif güç kontrol rölelerinin ayarlarını yapıyoruz.
Kompanzasyon Panosu Ne İşe Yarar?
Endüktif yükler, aktif gücü çekmenin dışında reaktif gücü de çekerler. Elektrik sisteminin en güzel koşullarda çalıştırılması isteniyorsa; bunun için reaktif güce ihtiyaç bulunan yere en yakın yerde üretilmesi yararlı olacaktır. Bu yüzden elektriğin yoğun olarak üretildiği tesislere kompanzasyon panosu kurulmaktadır. Tesisin ihtiyaç duyduğu reaktif güç, kompanzasyon panosunda yer alan kondansatörler ve reaktörler aracılığı ile sağlanmaktadır. Bu sayede elektrik şebekesinde buluşan enerjinin temiz bir enerji olması sağlanarak şebekeden elde edilen verim çok yüksek seviyelerde kalması sağlanır.
Kompanzasyon Panosu Malzemeleri
Kompanzasyon panolarında standart olarak kullanılan kompanzasyon panosu malzemeleri şunlardır;
İletkenler,
Akım trafoları:
Şalterler,
Ampermetre,
Kondansatörler,
Sigortalar,
Kompanzasyon kontaktörleri,
Reaktif güç kontrol rölesi,
Harmonik reaktörler,
Tristörler,
Deşarj bobinleri.
Yeni yapılan testislerim yapısında, voltmetre ve komütatörü yerine multimetrelerin kullanımı tercih edilmektedir. Yine yapılan yeni tesislerde kosinüsfimetre yerine reaktif güç kontrol rölesi kullanımı tercih edilmektedir. Alçak gerilim dağıtım panolarının kompanzasyon panosu ile birlikte montaj edilerek kullanılması tercih edildiğinde ise akım trafoları çoğu zaman alçak gerilim dağıtım panolarında üzerinde yer almaktadır.
Kompanzasyon Panosu Arızaları
Kompanzasyon panosu arızaları incelendiğinde karşımıza en çok çıkan arıza türleri şunlardır;
Ortamın gereğinden fazla sıcak olması ya da yanlış seçim yapılması nedeniyle kondansatörlerin patlaması ve bu sebeple devre dışı kalması,
Kondansatörlerde harmonikler ve aşırı ortam sıcaklığı gibi sebepler yüzünden kapasite kaybının oluşması,
Reaktif güç kontrol rölesinde kademe ayarlaması yapılırken yapılan kademe ayarlarının yanlış bir şekilde ayarlanması,
Yukarıda bahsi geçen devre elemanlarından birinde arıza yaşanması,
Sigortaların izolasyonunun bozulması,
Aşırı gerilimler yüksek frekanslı akımlar ve darbe akımlarının kondansatör birimlerini zorlaması,
Kontaktörde yapışma görülmesi,
Bağlantı aksamlarında gevşeklik olması,
Ortamın gereğinden fazla sıcak nemli olmadığı ve havalandırmaların da eksiklik olması aşırı titreşim ve aşırı çalışma gibi durumlarda kompanzasyon panosunda arızalar görülmektedir.